Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
20.02.2023 Redakce

Parahockey.cz : O titul České parahokejové ligy se utkají Karlovy Vary se Zlínem

O titul České parahokejové ligy se utkají Karlovy Vary se Zlínem

Zlín porazil Olomouc 2:0 na zápasy, stejně jako Karlovy Vary Spartu. O finále a boji o třetí místo tak je jasno. Mustangové skolili ve dvou utkáních českobudějovický Motor a Havířov si výhru v sérii zaručil již dva týdny před všemi ostatními.

Podrobné reportáže ze zápasů:

Zlín jasně porazil Olomouc i podruhé a kvalifikoval se do republikového finále

První dějství se muselo nezaujatému fanouškovi líbit. Valaši sice měli více ze hry a vytrvale útočili na brankáře Černocha, Kohouti zase sázeli na rychlé kontry. Jako první otevřel skóre domácí obránce Zdeněk Hábl, jenž v 9. minutě zakončil pěknou souhru. Zlín byl na ledě aktivnější a o tři minuty později se v přesilovce prosadil Martin Joppa, ten potrestal vyloučení Jedličky, 2:0. Kohouti se nevzdávali, ale jejich nájezdy vychytal gólman Stanislav Molek. Domácí pokračovali v útočném galakoncertu, ve 14. minutě se dvěma slepenými brankami Dávida Kormana a Martina Joppy dostali do vedení v poměru 4:0. Tímto stavem také skončilo první dějství.

Kohouti měli na začátku druhé třetiny šance, ale Žižlavský během chvíle dvakrát selhal v zakončení. No a opět platilo, nedáš, dostaneš. V 19. minutě po trefě Tomáše Macha pátá. No a pro olomoucké bylo ještě hůře. Po půldruhé minutě se totiž prosadil sváteční střelec Slavomír Ferenčík, 6:0. Domácí přidali sedmý zářez na pažbu ve 23. minutě po gólu Mariána Ligdy. Kohouti se dostali na střeleckou tabuli o minutu později zásluhou Radima Mikuše, 7:1. Hanáci se vstřeleným gólem povzbudili, ale jejich šance už jim branku ve 30 minutách hry nepřinesly.

Utkání se za stavu 7:1 v podstatě dohrávalo. Nejprve se Zlín dostal ke střele Ferenčíka, ta se ale neujala. O chvíli později se prosadili hosté zásluhou Radka Jedličky, jenž se z mezikruží nemýlil. Snahu Kohoutů na vylepšení výsledku zastavila situace na konci 35. minuty. To došlo k menší roztržce u mantinelu, po které si šli na dvě minuty odpočinout pánové Mikuš, Jedlička na straně hostů a za domácí Mach. Po necelé minutě byla potrestaná hráčská lavice Kohoutů za nesportovní chování. Dvojnásobnou přesilovku využil Martin Joppa. No a ve 38. minutě, stále ještě v přesilovce, vstřelil devátý gól Zlína Marián Ligda, 9:1. Ve 40. minutě se poroučel, za nedovolené bránění, na dvě minuty opět Mach. A Hanáci nabídnutou přesilovkou neopovrhli. Miloš Večerek se prosadil po pěkné souhře. Skóre zápasu uzavřel po individuální akci Kohout Radek Jedlička. Zlín doma porazil Olomouc vysoko 9:4 a získal pro sebe první místo v republikovém finále.

Branky a nahrávky: 9. Hábl (Joppa, Korman), 12. Joppa (Hábl), 14. Korman, 14. Joppa (Hábl), 19. Mach (Hábl, Turic), 20. Ferenčík (Hábl, Ligda), 23. Ligda (Ferenčík), 37. Joppa (Julina, Ligda), 38. Ligda (Korman) – 24. Mikuš (Buriánek, Večerek), 35. Jedlička (Žižlavský), 42. Večerek (Mikuš), 44. Jedlička (Mikuš)

SHK LAPP Zlín: Stanislav Molek – Pavel Julina, Tomáš Mach, Slavomír Ferenčík, David Palát, Zdeněk Hábl (A) – Petr Stodůlka, Miroslav Zdražil, Ladislav Zícha, Martin Joppa, (A), Róbert Turic, Marian Ligda (C), Josef Panák, Martin Zubek, Pavel Šafařík, Dávid Korman
Trenér: Tomáš Sedláček

SOHO Olomoučtí Kohouti: Michal Černoch – Radek Jedlička (C), Miroslav Kardoš – Michal Hlinka, Miroslav Stašák, Martin Novák, Tomáš Rozkopal, David Buriánek, Miloš Večerek (A), Radim Mikuš, Martin Žižlavský, Peter Kaščák
Trenér: Tomáš Svozil

Autor reportáže: Vít Káňa

Pardubice zvládly i druhý zápas proti Motoru sledge

Druhé utkání série mezi SHK Mustangové AUTO IN a Motorem sledge České Budějovice se odehrálo 18. 2. na ledě Pardubic. První utkání vyhrály Pardubice jednoznačně 14:0. Utkání mělo úvodní buly v 16:00.

Pardubice se ujaly vedení hned po dvaceti vteřinách od úvodního vhazování. Po přihrávce Kvocha překonal brankáře Lacka Marek Michalec. Marek Michalec si připsal na začátku čtvrté minuty také asistenci. Po jeho přihrávce se prosadil kapitán Mustangů Pavel Kubeš. O necelou minutu po druhé gólu vedly Pardubice již o tři branky. Puk do sítě dostal Lukáš Kořínek. Druhou asistenci v utkání si připsal Tomáš Kvoch. Dvě minuty od třetího gólu se po přihrávce Doležala prosadil podruhé v utkání Lukáš Kořínek. Do konce první třetiny stihly Pardubice další dva góly. O oba se postaral Tomáš Kvoch, pro kterého to byl již čtvrtý bod v utkání.

Ve druhé třetině bylo vidět, že zápas je již rozhodnut. Druhá část se hrála v poklidném tempu. O Jediný gól druhé třetiny se postarala dvojice reprezentantů. Přihrávku Kubeše využil Pavel Doležal. Pavel Doležal mohl přidat i druhý gól ale jeho nájezd vychytal brankář Jihočechů David Lacko.

Ve 37. minutě odskočily Pardubice o další gól. Lacka překonal druhým gólem v utkání Pavel Kubeš, kterému asistoval Vojtěch Buhr. Ve stejné minutě byla potrestána hráčská lavice Mustangů za nesportovní chování. Trest odpykal Vojtěch Buhr. I přes početní nevýhodu dokázaly Pardubice skórovat. Devátou branku domácích vstřelil Lukáš Kořínek. Ve 43. minutě se dočkal gólu také tým Českých Budějovic. Po přihrávce Špačka se prosadil Martin Zikmund. Do konce utkání se nic nestalo, a tak Pardubice předčily Motor sledge i ve druhém zápase.

Branky a nahrávky: 1. Michalec (Kvoch), 4. Kubeš (Michalec), 4. Kořínek (Kvoch), 6. Kořínek (Doležal), 7. Kvoch, 11. Kvoch, 18. Doležal (Kubeš), 37. Kubeš (Buhr), 37. Kořínek – 43. Zikmund (Špaček)

SHK Mustangové AUTO IN: P. Boček — T. Kvoch, P. Kubeš, P. Doležal — P. Neuman, M. Šurc, M. Švec, J. Raška, M. Michalec, V. Buhr, L. Kořínek, K. Chudomský, M. Tereska
Trenér: Michal Tereska

Motor sledge České Budějovice: D. Lacko — D. Zajan, J. Rumplík, K. Záluský, M. Zikmund — P. Běhounek, Z. Klima, A. Laibacher, D. Kalina, J. Kocanda, R. Špaček
Trenér: Martin Zikmund

Autor reportáže: Kryštof Voneš

Vzhůru do finále! Žraloci porazili Spartu a zahrají si o titul

Diváci, kteří v sobotu dorazili do KV areny na druhý semifinálový zápas Para ligy, rozhodně nelitovali. Proti sobě se postavili domácí Sharks a tým Sparta para hokej. Vzájemný duel měl od prvních minut rozhodně parametry play-off. V úvodní části měli navrch Sparťané. Ve druhé třetině Žraloci stav obrátili a i přes skvělé výkony Michala Vápenky v brance Sparty, vybojovali vítězství 5:2 a zahrají si finále. Už nyní je jasné, že 18. března změří své síly s týmem Zlín Sledge, který i ve druhém semifinálovém zápase zvítězil nad týmem SOHO Olomoučtí Kohouti.

Do utkání lépe vstoupili Sparťané, kteří se po krátké mezihře ve svém pásmu snažili najít skulinku v karlovarské brance. To se začátkem třetí minuty podařilo Miroslavu Novotnému. Hostujícím hráčům se v pásmu zalíbilo a jen neradi ho opouštěli. O šanci na srovnání přišel Frank Rennhack, jehož únik zastavil pozorný Michal Vápenka. Jako na střelnici si musel připadat Bohumír Mach, který ale s přehledem likvidoval jednu střelu za druhou. V sedmé minutě mohl v početní výhodě srovnat Michal Geier, ale kotouč doslova o milimetry minul branku. Tu Michal Vápenka zamkl a snahy Žraloků vycházely naprázdno. Nulu ze skóre nakonec ve dvanácté minutě smazal Patrik Sedláček. Ten k brance najížděl ve společnosti Michala Geiera a tím, jak si mezi sebou posílali kotouč, vyzráli na Vápenku. Ten se přesunul, aby kryl střelu Geiera, ale nakonec zakončoval Sedláček a poslal kotouč do části branky, kterou Vápenka přesunem uvolnil. Sparťané se vedení nechtěli vzdát a opět zaměstnali Macha. V čase 14:15 probíhal v kruhu u jeho branky boj o kotouč. Ten najednou vyletěl z chumlu hráčů a kolem vzdálenější tyčky zapadl do karlovarské branky. Autorem tohoto husarského kousku byl Jiří Raul.

Sparťané byli na koni a po pauze se opět utábořili před karlovarskou brankou. Vápenka jedním mávnutím lapačky zabránil Filipovi Veselému vyrovnat. Tato akce odstartovala zteč branky Pražanů, ale jakoby Žraloci hráli proti zdi. Jejich šanci vylepšila v osmnácté minutě početní výhoda. Miroslav Novotný obětavě vjel do střely Michala Geiera a se závarem před svou brankou si posléze Michal Vápenka poradil. Ke kapitulaci ho skoro zároveň s oznámením, že hosté jsou v plném počtu, donutil Karel Wágner, který poslal kotouč pod břevnem za jeho záda. Po pár sekundách lovil hostující gólman ze své branky kotouč po střele Michala Geiera znovu. A Žraloci se poprvé v zápase dostali do vedení. Do brejku se na druhé straně dostal Zdeněk Krupička, těsně před brankou hledal skulinku u tyčky, ale Mach všechny utěsnil a kotouč tak projel těsně kolem. Ani ne po minutě se Žraloci radovali ze čtvrtého gólu. Pod ten se podepsal Filip Veselý. Po této brance si hostující tým vybral oddechový čas a hned po něm musel proti akci Zdeňka Krupičky zasahovat Bohumír Mach. Do konce druhé třetiny se snažili prosadit střelci z obou týmů, ale oba gólmani byli ve střehu a tak stav zůstal 4:2. Akce obou týmů velmi těšily diváky, kteří každou z nich ocenili potleskem.

Do třetí části si Sparťané přenesli ještě část početní výhody a tak krátce po buly zaduněl Machův beton po střele Zdeňka Krupičky. Ten vzápětí zablokoval Radka Zelinku, který se chystal ke střele a tak kotouč proletěl kolem branky, aniž by musel Vápenka zasahovat. Mach měl znovu plné ruce práce. Po jedné z akcí dokonce skončil na zádech, ale přesto kotouč za sebe nepustil. Ve třetí třetině šli Žraloci do oslabení. Sparťané ani nestihli nakouknout do pásma, když se k jejich brance rozjel Filip Veselý. Ten svou střelou z úhlu poslal kotouč ke vzdálenější tyčce a upravil skóre na 5:2. Hosté se po chvíli vzpamatovali a zamkli své protihráče v jejich pásmu. Ti se vysvobodili vyhozením, pro které povyjel Michal Vápenka a kotouč před dojíždějícími protihráči zakryl. Jak se zápas chýlil ke konci, dostávali se Pražané častěji do akce, ale na Macha nedokázali vyzrát a chvílemi na nich bylo vidět, jak jim svými zásahy pije krev. Jenomže úplně stejně na druhé straně končily i akce Žraloků. Utkání mělo grády až do samého konce, ale Žraloci si uhájili vedení a zajistili si tak postup do finále.

Branky a nahrávky: 12. Sedláček (Geier, Wágner), 20. Wágner (Zelinka, Sedláček), 21. Geier, 22. Veselý (Rennhack, Sedláček), 34. Veselý – 3. Novotný (Zapletal), 15. Raul (J.)

SKV Sharks Karlovy Vary: Mach – Wágner (A), Jeřábek, Zelinka (A), Haas – Veselý, Rennhack, Kovářík, Geier (C), Sedláček, Karafiát
Trenér: Miroslav Hrbek

Sparta para hokej: Vápenka (Matoušík) – Zapletal, Raul (A) – Krupička J., Krupička Z. (A), Novotný, Frolík, Jirsa, Ohar (C), Bečvář, Kapko
Trenér: Jakub Novotný

Autor reportáže: Marie Valentová

Článek zpracoval: Štěpán Navrátil
Foto: SHK LAPP Zlín, Daniel Seifert/Deník

https://parahockey.cz/liga/o-titul-ceske-parahokej...