Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
12.06.2023 Tisková zpráva

Zlín dal českému sledge hokeji život, Zdeněk Hábl tam teď přivezl světový bronz

Po čtyřiadvaceti letech se ve Zlíně dočkali. Do města, kde v roce 1999 para hokej (tehdy ještě názvem sledge hokej) na území Česka začal, teď Zdeněk Hábl přivezl bronzovou medaili z mistrovství světa. Pro Českou republiku historicky první.

Na minulé velké akci - paralympiádě - se zlínská výchova zapsala do kroniky faktem, že v duelu mezi Českem a Slovenskem startovalo dohromady patnáct hráčů, kteří někdy oblékli zlínský dres.

Na letošním turnaji v kanadském Moose Jaw zlínského šestinásobného ligového šampiona v českém dresu reprezentoval Zdeněk Hábl. Nejvýznamněji se podepsal pod čtvrtfinálový výsledek 4:0 s Itálií, kde se postaral o vítězný gól. V následném semifinále sice Češi padli s Kanadou jasně 0:5, v souboji o bronz ale přehráli Čínu 3:2 a Hábl tak mohl slavit.

"Je to pro mne velký osobní úspěch. Konečně se to k nám po letech přiklonilo. Oslavy po zápase ale byly celkem malé, neboť hned nad ránem jsme odjížděli na letiště. Dali jsme si třetinku piva a pak už bylo jen sušení výstroje a cesta," popisoval ve studiu Českého rozhlasu Zlín střídmou radost rychlý univerzál s tvrdou střelou, jenž byl ve svých jednačtyřiceti letech nejstarším českým hráčem, který do turnaje se lvem na hrudi zasáhl.

Přivítání se dočkal také ve své obci, kde na něj čekal starosta Hvozdné a další známí. "Bylo to pěkné, co obec, sousedi a rodina nachystali. Mám z toho radost, ovšem přiznám se, že jsem byl celkem nervózní a všude zpocený," usmíval se Zdeněk Hábl, pro kterého to byla druhá velká medaile v letošní sezoně. V březnu ještě se svým zlínským klubem oslavil stříbro z ligové soutěže.

"Druhé místo je vynikající. V sezoně jsme měli dost zraněných, včetně mně, takže stříbro beru všema deseti," vrátil se k březnovému play off tahoun Zlína i reprezentace. V Baťově městě nastupuje od roku 2005, národní dres začal oblékat následující rok. Za tu dobu stihl Zdeněk Hábl čtyři paralympijské hry, sedm světových šampionátů a se Zlínem šest mistrovských titulů a dvě evropská zlata.

CHCETE TAKÉ ZAŽÍT POCITY NAPĚTÍ, VÍTĚZSTVÍ, ALE I PORÁŽEK? OZVĚTE SE NÁM!

Níže si můžete poslechnout záznam rozhovoru v Českém rozhlase Zlín se Zdeňkem Háblem, popřípadě reportáž České televize o začátcích sledge hokeje v Česku (Zlíně).