Zlín

Sparta

1:2

Zlín

Karlovy Vary

3:9

Pardubice

Zlín

Zlín

Ostrava

so

2.11.11:00

Zlín

Havířov

ne

3.11.11:00

Olomouc

Zlín

so

16.11.

Zlín

Olomouc

ne

17.11.

Sparta

Zlín

so

30.11.18:15

Karlovy Vary

Zlín

ne

1.12.

Zlín

Pardubice

ne

5.1.

Ostrava

Zlín

so

18.1.

Havířov

Zlín

ne

19.1.

23.09.2024 Redakce

PARAHOCKEY.CZ : ​​Česká parahokejová liga odstartovala bez Budějovic, úřadoval mistr z Varů

Česká parahokejová liga odstartovala bez Budějovic, úřadoval mistr z Varů

Nejvyšší tuzemská parahokejová soutěž má za sebou prví dvě kola ročníku 2024/25. Oproti loňsku chybí na paraligové mapě tým Českých Budějovic, který ukončil svou činnost a o titul tak letos bude bojovat sedm týmů. Prvních šest duelů nabídlo napínavé a dramatické souboje. Hned v úvodu nové sezóny se bohužel zranil v zápase Zlína se Spartou Zdeněk Hábl, který musel po ostrém střetu rovnou na operační sál.

Zlín v prvním kole nestačil na Spartu, navíc přišel o hvězdu

V 1. kole nové para hokejové sezony se utkal výběr SHK LAPP Zlín se Spartou Praha. Domácí Zlín se musel vypořádat s citelnými ztrátami, k dispozici nebyli Martin Joppa ani Dávid Korman, v průběhu utkání se navíc zranil i Zdeněk Hábl, který si podle prvotních informací zlomil v souboji nohu. Okleštěná sestava SHK LAPP nakonec na Spartu recept nenašla a padla těsně 1:2.

Do utkání vstoupili lépe domácí, ti hned v úvodu prověřili Michala Vápenku několika ostrými ranami na lapačku. Opravdové tutovky si však vytvářeli hosté, do úniku se hnal třeba rychlík Alex Ohar. V 6. minutě přišla pro Zlín pohroma, po ostrém střetu v rohu se zranil hvězdný obránce Zdeněk Hábl, doposud nejlepší hráč na ledě. Od této chvíle přebírali iniciativu Pražané, naopak SHK se do šancí dostávali jen stěží. Ve 14. minutě se do samostatného nájezdu dostal Zdeněk Krupička, Miroslav Pastucha však zatím odolával.

Ve druhé třetině už domácí gólman kapituloval, Lukáš Kapko zakončil precizně sehrané přečíslení 2 na 1 a Sparta šla do vedení. A mohlo být ještě lépe, v dalším průběhu prostřední části hry z první pálil Frolík, tyčku nastřelil Jiří Raul. Zlínští začali znovu kousat až v závěru třetiny, horní tyč trefil Ferenčík, v náznaku přečíslení se zjevil Róbert Turic a z ostrého úhlu pálil i Panák. Michal Vápenka byl po většinu 2. periody bez práce, nyní ale svůj tým podržel a především díky němu šla Sparta do kabin s vedením 1:0.

Zlín dostal šanci vyrovnat při přesilové hře, v té se ale paradoxně prosadili Pražané. Zdeněk Krupička zůstal trestuhodně zapomenut u levé tyče, zamést kotouč do sítě už pro něj nebyl žádný problém. Domácí o minutu později přeci jen nalezli gólovou odpověď, z kruhu vypálil Marian Ligda, kotouč ještě škrtl o sáňky Lukáše Kapka a zapadl do sítě – 1:2. Závěr utkání byl ještě pořádně divoký, oba celky si vytvořily několik skvělých šancí. Z těch zlínských zmiňme Fojtíkův pokus z pravé strany a přečíslení 2 na 1, které měl zakončovat Ligda. Sparta mohla vítězství pojistit díky chybě domácího brankáře Pastuchy, hostující borci však netrefili prázdnou bránu. Obrovskou možnost měl ještě do úniku najíždějící Raul, tady se ale pro změnu Miroslav Pastucha vytáhl. SHK LAPP Zlín už nakonec vyrovnat nedokázal, a to ani v závěrečné power play. První body nové sezony bere Sparta Praha po výhře 1:2.

Branky a nahrávky: 35. Ligda (Turic) – 20. Kapko (Ondrák, Bečvář), 33. Krupička (Ondrák, Ohar)

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Fojtík, Ferenčík, Hábl – Stodůlka, Máca, Zdražil, Zicha, Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Šafařík, Korman
Trenér: Tomáš Sedláček

HC Sparta Praha Sledge: Vápenka – Frolík, Zapletal, Raul (A) – Bečvář, Ohar (C), Špringlová, Bussmann, Kapko, Ondrák, Krupička (A)
Trenér: Jakub Novotný

Zelinka rozložil Zlín, Žraloci zůstávají stoprocentní

Druhé kolo para hokejové ligy nabídlo třaskavý duel někdejšího a současného českého šampiona. Zlín se proti obhájcům zlata z Karlových Varů dlouho držel, nakonec ale debakl neodvrátil. Sedmibodovou show předvedla hlavní hvězda zápasu, obránce Radek Zelinka (4+3), který zlomil zlínský odpor ve druhé a třetí třetině.

Úvod utkání byl ze zlínského pohledu až překvapivě dobrý, domácí celek začal ve vysokém tempu. V první tutovce se každopádně zjevili hosté, to, když Michal Geier ujel do úniku. V šesté minutě ujel pro změnu zlínský kapitán Marian Ligda, který se se svou prudkou ranou nemýlil a borci z Baťova města šli do vedení 1:0. To udrželi až do sirény, především díky Miroslavu Pastuchovi, který si několikrát úspěšně zopakoval souboj s Michalem Geierem, přičemž vytasil i další zákroky a proti Zelinkovi mu pomohla tyčka.

Ve druhé třetině už Pastuchovo kouzlo zmizelo. Proti Geierovi mu ještě pomohl obětavý Ligdův blok, v 16. minutě ale do pásma pronikl Radek Zelinka, který prudkou ranou vyrovnal. Domácí následně nevyužili přesilovku, trest přišel o pár minut později, kdy do sítě zapadl pokus Karla Wágnera – 1:2. K tomu připočtěme ještě bleskově využitou početní převahu, kterou ranou z kruhu ihned po buly zužitkoval Lukáš Michalčín, Žraloci měli od tohoto okamžiku zápas pod kontrolou. Zlín se každopádně nevzdal, Ligda neuspěl v úniku, nicméně zvládl ještě předat Róbertu Turicovi, který z předbrankového prostoru snížil na 2:4. Poslední slovo měli i tak Západočeši, Radek Zelinka opět pronikl do pásma a opět ostře zakončil, brankář Pastucha byl bez šance – 2:5

Ve třetí třetině hosté domácí SHK definitivně rozložili. Další čtyři body (2+2) zapsal Radek Zelinka, parádní ránu předvedl Michal Geier, šikovný cross před bránu zužitkoval Karel Wágner a ještě jednou předvedl raketu ve svém zápěstí Michal Geier. Právě kapitán hostí Geier spálil ještě dvě další tutovky, magická desítka, tak nepadla. Za Zlín už jen korigoval z levého křídla zakončující Róbert Turic. Borci z Baťova města dnes zkrátka neměli nárok a padli 3:9.

Karlovy Vary zůstávají po prvním víkendu stoprocentní při skóre 12:3, Zlín naopak zůstává na nule a musí se poprat s citelnými ztrátami Martina Joppy a Zdeňka Hábla. Právě jejich návrat by byl pro někdejšího českého šampiona nutnou vzpruhou.

Branky a nahrávky: 6. Ligda, 27. Turic (Ligda), 36. Turic (Ligda) – 16. Zelinka (Geier), 19. Wágner, 23. Michalčín (Wágner), 29. Zelinka (Geier, Karafiát), 33. Geier (Zelinka), 34. Zelinka, 40. Zelinka, 41. Geier (Veselý), 43. Wágner (Zelinka)

SHK LAPP Zlín: Pastucha (Molek) – Julina (A), Fojtík, Ferenčík – Máca, Zdražil, Turic, Ligda (C), Panák, Zubek, Šafařík, Korman

SKV Sharks Karlovy Vary: Sedláček – Wágner, Zelinka, Haas – Michalčín, Geier (C), Berger, Jeřábek, Veselý, Kovařík, Karafiát (A)

Text: Štěpán Navrátil
Foto: Deník/ Daniel Seifert archív, FB SOHO Olomoučtí Kohouti