Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
13.02.2023 Pavel Mandát

Klukům jsem držel palce na dálku, říká oběť kalamity Korman. A z čeho byl manažer paf?

Zlínští sledge hokejisté mají první semifinálový bod. A to navzdory tomu, že krom celocezónních absencí ze zdravotních důvodů museli nyní navíc bojovat i se sněhovou kalamitou, která na Slovensku řádila. Rozmary počasí znemožnily zápasovou účast Dávida Kormana a Slavomíra Ferenčíka, další hráči nakonec svou obtížnou cestu zvládli. Jak na silnici, tak na ledě.

„Na zápas s Olomoucí jsem se velmi těšil už kvůli tomu, že jsem od začátku kalendářního roku neodehrál vzhledem na zranění ani minutu. Bohužel jsem kvůli vydatnému sněžení u nás na Oravě nemohl dorazit. Orava je nejsevernější kraj na Slovensku, situace byla opravdu špatná," líčí Dávid Korman a pokračuje: „Váhal jsem, jestli se vydat na noční cestu, ale skrz hlášení ve zprávách a informace od kolegů, kteří už byli na cestě do Zlína, jsem věděl, že situace je špatná. Proto jsem se rozhodl počkat do sobotního rána. Jenže v sobotu jsem se bohužel probudil do ještě větší kalamity. Mrzelo mě, že jsem se zápasu nemohl zúčastnit, ale kamarádům jsem alespoň držel palce."

Vzdálená podpora slovenského útočníka přinesla ovoce. Zlínští totiž utkání na ledě Olomouce ovládli 6:1 a ujali se vedení v sérii.

„Je super, že kluci zápas zvládli. Věřím, že semifinále ukončíme už v sobotu. Vypadá to, že bychom se mohli sejít v kompletnější sestavě, takže jsem optimista." I Korman však ví, že poslední krok bývá vždycky nejtěžší. „S Olomoucí to vždy bývá tvrdé moravské derby. Umí zahrát dobré zápasy. I tak nicméně věřím, že poslední krok zvládneme."

O těžkostech způsobených počasím hovoří také generální manažer týmu Petr Julina. Bez přehánění bychom mohli říct, že mu slovenská sněhová kalamita přidělala pěkných pár vrásek na čele.

„Bylo velmi těžké skládat tým na tenhle víkend. Marian Ligda a Róbert Turic na cestě dlouho stáli, Martin Joppa vyjel až v sobotu ráno. Dávid Korman nemohl vyjet ani v sobotu, protože během noci se počasí ještě zhoršilo. Dá se říct, že jsme do poslední chvíle nevěděli, jak to bude," popisuje Julina.

Zajímavou cestu zažil právě zlínský kapitán Marian Ligda, který svou obvyklou tříhodinovou cestu jel hodin deset. I tady měl přitom Petr Julina nevšední starosti.

"Kolem půl jedenácté večer mi Marian volal, že má problém s kolem, že najel do sněhu a buď mu upadlo vyvážení kol nebo se rozhodila geometrie. Takže jsme ještě v noci přes kustoda Jardu a známé v servisu řešili tento problém, nakonec ale všechno dopadlo dobře. Nejspíše měl všude tolik sněhu, že mu to rozhodilo celé auto, časem se to ale dalo dokupy," usmíval se zlínský šéf, jemuž tak o den později vítězství 6:1 udělalo velkou radost.

Jak sám přiznává, takový jednoznačný výsledek nečekal. „Do Olomouce jsem jel s velkým respektem. Je to tým, který hrál většinu sezony opravdu velmi dobře, trochu se to zlomilo až po Novém roce, ale i tak mají kvalitu. Očekával jsem, že zápas rozhodne na tu či onu stranu jeden, maximálně dva góly."

Lappáci však dominovali a o svém triumfu prakticky rozhodli čtyřmi góly v první třetině. „Z průběhu první třetiny jsem byl paf," usmívá se Julina.

I on ale dobře ví, že výsledek prvního zápasu není radno přeceňovat. „Klukům jsem říkal, že máme první bod, ale že další zápas začíná za stavu 0:0. Všechno se může otočit. Nikdo z nás nechce, abychom usnuli na vavřínech, pověděl zkušený funkcionář, jenž vede zlínský sledge hokejový klub spoustu let a za tu dobu ví své.

„Každý zápas je jiný. Když přijdu do šatny, dokážu za ty roky okamžitě vycítit, v jakém rozpoložení kluci jsou. Právě tohle rozpoložení dělá hodně. Aby vám zápas vyšel, musí se sejít hodně věcí," praví.

A jak on sám prožívá vypjaté bitvy?

„Mám své rituály, které ale neprozradím," říká se smíchem. „Obecně ale platí, že zápasy play off si tolik neužívám, protože právě vyřazovací boje je z organizačního úhlu pohledu nejtěžší část sezony. Jako manažer se staráte o to, aby měli vaši hráči veškerý servis a vždycky musíte mít dopředu připravených několik variant. Kterou variantu zvolíte se rozhodnete až podle toho, jak se play off vyvíjí. Nevíte, kdy série skončí, do toho musíte mít několik variant, co bude pak. Jestli další série bude začínat doma nebo venku, takže je třeba mít domluvených více termínů ledů, hotelů atd.," přibližuje Petr Julina na závěr.