Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
08.03.2022 Redakce

iSport : Příběhy para hokejistů: zlínský unikát i osud, který otřásl Slovenskem

Příběhy para hokejistů: zlínský unikát i osud, který otřásl Slovenskem

V úterý se historicky poprvé pod pěti kruhy v rámci para hokeje střetne Česká republika se Slovenskem • FOTO: koláž iSport

Dnes bude ve Zlíně hodně rušno. Historicky poprvé se pod pěti kruhy v rámci para hokeje střetne Česká republika se Slovenskem. Na obou stranách bude přitom dohromady patnáct hráčů, kteří někdy oblékli zlínský dres. Unikát, který nemá v Evropě konkurenci. Přečtěte si příběhy vyslanců zlínského hokeje na parylamypijských hrách v Pekingu.

Zdeněk Hábl (39 let)

Se čtyřicítkou na krku je na čtvrtých paralympijských hrách. Tahoun ofenzivy českého národního týmu přišel o nohu v listopadu 2004, kdy ho při vykládání zboží z auta přehlédl řidič osobního vozu. Při nárazu mu zlomil obě nohy v kolenou a vyvrátil pod nárazník. Zraněný Hábl se ve zlínské nemocnici dostal do rukou lékaři, který byl a stále je doktorem zlínského sledge hokejového klubu. Tím měl o své budoucnosti jasno. Pět měsíců po úrazu byl nyní otec dvou dcer na ledě a za tři roky již hrál na mistrovství Evropy. V roce 2010 pak byl prvním českým hráčem, který dal gól pod pěti kruhy. Za svou sedmnáct let dlouhou karieru získal se Zlínem šest českých a dvě evropské zlaté medaile.

Zdeněk Hábl se v roce 2010 stal prvním českým hráčem, jenž dal gól pod pěti kruhy • Foto Archiv Zdeňka Hábla

David Palát (38 let)

Ve třinácti letech místo do školy vyrazil na kole na ryby. Tato klukovina se mu však stala osudnou. Po cestě jej srazil kamion a mladík vlivem nehody přišel o pravou nohu. Po úraze se dlouhou dobu nemohl vyrovnat se svým stavem. Po maturitě se ovšem rozhodl žít opět naplno a vrhnul na parahokej. Zlínský odchovanec se brzy začlenil také do národního týmu, v jehož dresu se pod pěti kruhy představuje počtvrté. Je autorem slavného nájezdu, díky kterému Češi v roce 2014 porazili USA.

David Palát je autorem slavného nájezdu, díky kterému Češi v roce 2014 porazili USA • Foto Archiv Davida Paláta

Martin Joppa (24 let)

Příběh, který zasáhl celé Slovensko. Tehdy osmiletý hokejový brankář se zkrátka ocitl ve špatný čas na špatném místě. Při výletě s rodiči na kole jel po chodníku podél cesty. Z ničeho nic opilý šofér, bez řidičáku a v kradeném autě vyjel mimo silnici a malého hocha přitiskl na zeď tamního fotbalového stadionu. Joppa přišel na místě o obě nohy, ovšem i přes těžká zranění přežil. Jeho příběh vyvolal na Slovensku velkou vlnu solidarity, angažovaly se také hokejové legendy Marián Gáborík, Michal Handzuš či Ján Lašák. Další rána přišla o čtyři roky později, kdy malý hoch ztratil otce. I přesto, nebo právě proto, se z něj stal jeden z nejlepších hráčů světa. Od třinácti let si ho vzali do výchovy ve Zlíně, v šestnácti vyhrál první titul a v osmnácti ovládl ligové kanadské bodování.

Slovenský reprezentant Martin Joppa přišel o nohy, když jej srazil opilý šofér • Foto Archiv Martina Joppy

Marian Ligda (42 let)

Kapitán slovenské reprezentace a současně i zlínského klubu se dříve věnoval sjezdovému a freeride lyžování, ve kterém se představil také na mistrovství světa. V roce 2005 však při lyžování v severních Čechách nešťastně dopadl a zlomil si páteř. Na sport ale ani tak nezanevřel. Na handbiku podnikl například cestu z Liptovského Mikuláše do Paříže a v roce 2013 se vrhnul na para hokej. Dokázal velké věci, přestože s tímto sportem začal až po třicítce. Byl u osmi klubových titulů, plní si i reprezentační sny. Jako kapitán vůbec poprvé v historii dovedl Slovensko na paralympijské hry.

Marian Ligda je kapitánem slovenské reprezentace a současně i zlínského klubu •
Foto Archiv Mariana Ligdy