Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
14.04.2024 Zlínský deník

Roman Herink dostal Cenu města Zlína

Cenu města Zlína za rok 2023 získal Roman Herink, jeden ze zakladatelů sledge hokeje v České republice. Herink svou neúnavnou prací výrazně přispěl k rozvoji sportovního a volnočasového zázemí zdravotně postižených osob, sociální oblasti a k reprezentaci města Zlína a České republiky v zahraničí.


Přestože se sám po prodělání dětské obrny stal vozíčkářem, je Roman Herink zapáleným celoživotním sportovcem, pedagogem a jedním ze zakladatelů sledge hokeje u nás.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří stáli po mém boku a podporovali mne v mých aktivitách,“ řekl při přebírání ceny Roman Herink.

Zlín - kolébka sledge hokeje

Především díky usilovné průkopnické práci Herinka, je za kolébku českého sledge hokeje považováno právě město Zlín. Tomuto divácky nejpopulárnějšího sportu zdravotně postižených se věnoval nejenom jako hráč, ale také jako funkcionář a propagátor.

Zlínský tým vedl v rámci České sledge (dnes para) hokejové ligy až do roku 2012 jako generální manažer. Roman Herink byl také, jako devátý útočník, nejstarším členem české výpravy na paralympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Velký přínos má však i v sociální oblasti, kde například v roce 1992 zakládal spolek Handicap Zlín, ve kterém i dlouho působil, nebo centrum pro setkávání a volnočasové aktivity handicapovaných dětí a jejich rodičů Klub Íčko. Zasadil se například i o bezbariérovou dopravu ve Zlíně a také celého města, které je díky němu velmi přívětivé k vozíčkářům.

Roman Herink pracoval také pro statutární město Zlín ve funkci zastupitele. Je muzikant, textař a zakladatel Festivalu zdravotně postižených písničkářů a mimo jiné uspěl jako vynálezce různých zlepšovacích návrhů. Příkladem je systém kompenzačního komunikačního signalizačního zařízení SYM-BLIK pro handicapované řidiče automobilu.

V roce 2018 získal Roman Herink Cenu za mimořádný přínos sportu v rámci ankety Sportovec Zlínského kraje. Vloni se mu dostalo další pocty. Coby první zástupce parahokeje byl slavnostně uveden do Síně slávy Českého hokeje.

Udělením Ceny města Zlína vzdává město hold osobnostem, jejichž dílo Zlín zviditelnilo a svým významem často překročilo hranice města i celé naší republiky a jejichž činnost a profese měla a má výrazný přínos pro obohacení všestranného života našeho města.

„Bylo mi velkou ctí předat Cenu města Zlína právě takové inspirativní osobnosti jako je Roman Herink. I přes zdravotní překážky, které musel po celý život překonávat, dokázal obdivuhodným způsobem pomáhat lidem s hendikepem a měnit pro ně svět v lepší místo. Za jeho práci, kterou vykonal pro Zlín, mu patří velké poděkování,“ uvedl primátor města Zlína Jiří Korec.

Fotogalerie