Sparta

Zlín

Karlovy Vary

Zlín

8:2

Zlín

České Budějovice

Zlín

Pardubice

4:5

Ostrava

Zlín

3:0

Havířov

Zlín

5:2

Olomouc

Zlín

4:1

Zlín

Olomouc

8:5

Zlín

Sparta

Zlín

Karlovy Vary

4:8

České Budějovice

Zlín

3:6

Pardubice

Zlín

9:3

Zlín

Ostrava

Zlín

Havířov

2:5

Zlín

Sparta

1:2

Sparta

Zlín

1:7

Sparta

Zlín

0:6

Zlín

Ostrava

4:2

Ostrava

Zlín

4:5
02.03.2023 Pavel Mandát

Finálová série otevře brány sobotním duelem ve Zlíně. Budou plné ochozy?

Velký zápas se blíží. Zlín po čtyřech letech znovu ožije finálovou sérii svých sledge hokejistů, kteří se utkají s Karlovými Vary. Série hraná na dva vítězné duely začíná ve Zlíně, druhý a případně třetí zápas je na programu ve Varech. Jediný finálový duel tak sehrají Moravané na svém ledě v sobotu 4.3. Úvodní buly je naplánováno na 15:30 hodin, přijďte fandit! Vstupné na PSG arénu (malá hala) je dobrovolné, očekává se bitva na ostří nože.

V letech 2015-2019 získali Zlínští pět titulů v řadě, o další se budou rvát následující tři týdny. V cestě jim stojí Karlovy Vary. Tým, který ovládl základní část suverénním způsobem.

Západočeši v ní získali 41 bodů, o 12 víc než druhý Zlín. O formě Žraloků svědčí i skutečnost, že během dlouhodobé části soutěže nepoznali porážku v základní hrací době. Byl to ale právě Zlín, kdo jako jediný dokázal s Karlovými Vary alespoň bodovat. Stalo se tak 20. listopadu na západě Čech, kde Zlínští nakonec prohráli až po samostatných nájezdech poměrem 4:5, přestože prohrávali již 0:3.

Brankářskou jedničkou Karlových Varů je Bohumír Mach, který odchytal devět zápasů. Žraloci se opírají o německo-českou spolupráci. Nebezpečí hrozí od německého snajpra Franka Rennhacka či někoho z české reprezentační pětici v čele s kapitánem Michalem Geierem následovaným Radkem Zelinkou, Karlem Wágnerem, Patrikem Sedláčkem a Filipem Veselým. Obhájce loňského titulu trénuje bývalý reprezentační obránce a legenda českého sledge hokeje Miroslav Hrbek.

Těším se na to, bude to pro nás finále po čtyřech letech, takže člověk je plný očekávání. Když jsme hráli finále několikrát po sobě, člověk to bral jako rutinu," praví obránce SHK LAPP ZLÍN Pavel Julina a pokračuje: „Karlovy Vary letos ještě neprohrály, takže pro nás je velká motivace je porazit. Určitě se na nás staré budou chtít vytáhnout, ale to my na ně taky," směje se.

Hráč, jenž letos kroutí svou čtyřiadvacátou sezonu, si pochvaluje vzrůstající formu zlínského souboru. „Začátek sezony nebyl z naší strany ideální. Pár zápasů jsme prohráli i kvůli tomu, že nám chyběli hráči. Postupně si to ale sedá a musím říct, že teď mezi námi vládne pohoda. Působíme hodně týmově, mám z toho dobrý pocit."

600
Tolik fanoušků se vleze do zlínské haly. Bude plno?

Zlín se s Karlovými Vary utká ve finále potřetí v historii, přičemž oba předchozí případy ovládli Moravané. Zajímavý pohled nabízí také statistika zápasů v kalendářním roce 2023: Zlín v něm vyhrál všech šest duelů při skóre 55:7 a jasně zvládl také semifinále, kde v obou duelech vedl po první třetině 4:0. To Vary se proti Spartě nadřely, poprvé zvítězily fotbalově 1:0, podruhé stav otáčely z 1:2 na konečných 5:2.

Letošní sezona je pro Pavla Julinu smolná, kvůli těžkému zranění vynechal tři měsíce a do sestavy vrátil se až na druhé semifinále s Olomoucí. „Upřímně říkám, že se mi hrálo strašně, fyzička prostě není taková. Původně jsem myslel, že budu mimo měsíc, ale nakonec se doba léčení protáhla na tři měsíce, což se musí projevit," popisuje.

K návratu na led pomohl Pavlu Julinovi také jeden nečekaný faktor. „Na střídačce mi byla zima, mrznul jsem. Tam jsem si uvědomil, že radši budu hrát," říká se smíchem. „Obdivuju fanoušky, kteří chodí a mrznou na tribunách, pro mě je mnohem lepší být na ledě," dodává dobře naladěný Julina.

Zlínští sledge hokejisté věří v podporu naplněné haly. Její kapacita 600 fanoušků byla v minulosti již několikrát naplněna, povede se to i tentokrát?

1. finálové utkání mezi SHK LAPP ZLÍN a Karlovými Vary startuje ve zlínské PSG aréně v sobotu 4. března od 15:30 hodin. Vstupné na zápas je dobrovolné, popřípadě duel sledujte v textovém přenosu ZDE či ve video přenosu ZDE, popřípadě nalaďte na HbbTV kanálu ČT sport či webu ctsport.cz.

Pro příchozí na utkání je připravena bohatá tombola, kterou věnovali partneři SHK LAPP Zlín.

HISTORIE VZÁJEMNÝCH SOUBOJŮ V PLAY OFF

Poprvé se Zlín s Karlovými Vary utkal v semifinále play off v roce 2006, přičemž po výsledcích 2:1 a 2:2 byli šťastnější Západočeši. Stejně tak tomu bylo o rok později ve stejné fázi vyřazovacích bojů. Pak se ale začala statistika obracet:

V semifinále 2010 v sérii po výhře 2:0 na zápasy slavil Zlín a ještě více se na Moravě slavilo v roce 2012, to totiž Zlínští přemohli Vary 2:1 na utkání ve finále. V roce 2015 byl v semifinále zase lepší LAPP, stejně jako o rok později, kdy v rámci jednoho jediného Superfinálového utkání doma vyhrál 2:1.

STATISTIKY ZLÍN – KARLOVY VARY
Základní část doma: 19 zápasů, 12 výher, 7 proher, skóre 77:45
Základní část venku: 20 zápasů, 11 výher, 8 proher, 1 remíza, skóre 64:49
Základní část celkově: 39 zápasů, 23 výher, 15 proher, 1 remíza, skóre 141:94
Play off doma: 7 zápasů, 4 výhry, 3 prohry, skóre 14:17
Play off venku: 5 zápasů, 3 výhry, 1 prohra, 1 remíza, skóre 14:5
Play off celkově: 12 zápasů, 7 výhry, 4 prohry, 1 remíza, skóre 28:22
Celková bilance doma: 26 zápasů, 16 výher, 10 proher, skóre 91:62
Celková bilance venku: 25 zápasů, 14 výher, 9 proher, 2 remízy, skóre 78:54
CELKOVÁ BILANCE: 51 zápasů, 30 výher, 19 proher, 2 remízy, skóre 169:116
Nejvyšší výhra: 15:1 na ledě Karlových Varů v sezóně 2003/2004
Nejvyšší prohra: 0:8 na domácím ledě v sezóně 2009/2010